Home

Saturday, March 22, 2014

Resepi Pulut Gulung Serunding



Tada,Ini dia Pulut Gulung Serunding Kimbap Style

Jom kita buat



Resepi:
Bahan-bahan:
300gm beras pulut
100mlm santan pekat KARA
100ml air
1 1/2 sudu teh garam
3 helai daun pandan
1 sudu teh serbuk kunyit
sedikit pewarna kuning
Serunding Daging/Ikan/ayam Mokteh

Cara-cara buat:

  1. Rendam beras pulut semalaman bersama serbuk kunyit dan pewarna kuning.Toskan dan masukkan kedalam loyang bersama santan,air, dan daun pandan.Kukus selama 25 minit.
  2. Alas loyang empat segi dengan daun pisang atau cyling film. Ambil pulut dan ratakan ke dasar loyang dan taburkan serunding ke atas pulut.
  3. Gulung put seperti membuat swiss roll.
  4. Boleh guna bamboo mat untuk menggulung ala-ala sushi@kimbap gitu.


Mudah kan,selamat mencuba~

No comments:

Post a Comment