Home

Thursday, June 25, 2015

Resepi Pulut Kuning Serunding


Assalammualaikum,
nak tahu cara buat pulut kuning serunding. Di sini serunding mokteh akan kongsi resepi dari Chef Hanieliza

Bahan-Bahan
1kg beras pulut
2 cawan santan
1 sudu makan serbuk kunyit
1 sudu teh gula
1 sudu teh garam
500 gram serunding ayam/daging mokteh
2 helai daun pandan


Cara membuat:
  1. Basuh beras pulut dan rendamkan dengan serbuk kunyit yang telah dibancuh dan ditapi selama 4/5 jam
  2. Toskan dan masukkan ke dalam bekas kukus yang berlubang 
  3. Kukus sehinggan naik wap
  4. Campurkan santan dengan gula dan garam dan kacau sebati
  5. Keluarkan pulut dan masukkan ke dalam mangkuk besar
  6. Tuangkan santan dan kacau rata
  7. Masukkan semula pulut dalam kukusan bersama dau pandan dan kukus lagi hingga naik wap
  8. Keluarkan separuh pulut yang telah masak dan tekan dalam acuan atau loyang
  9. Lapiskan dengan serunding daging/ayam mokteh
  10. Masukkan lagi sebahagian pulut dan tekan kemas
  11. Terbalikkan dalam pinggan dan hidangkan

Selamat mencuba. Dapatkan serunding mokteh 


No comments:

Post a Comment