Home

Sunday, April 8, 2018

Resepi Rendang Daging Mokteh


Netizen menjadi kecoh apabila peserta  Masterchef  dari Malaysia dikritik apabila Juri Gregg Wallace mengatakan rendangnya tidak "crispy".

Tapi bukan itu yang mahu kami kongsikan di sini. Terima kasih kepada kekecohan itu, rendang mokteh menjadi carian hinggakan habis licin. Rendang Mokteh dimasak secara home cooked dan ia sentiasa menjadi pilihan para pelanggan terutamanya yang membeli lemang. Dan pastinya rendang mokteh tidak crispy malah juicy dengan kuah rendang yang penuh rempah. 
Rendang mokteh bukan rendang tok tau!atau rendang kering tapi inilah adalah rendang basah -sebab tu juicy.

Chef yang memasak Rendang Mokteh mempunyai pengalaman memasak lebih 40 tahun. Sebab tu rasanya sungguh sedap.
Jadi bagis sesiapa yang ingin membeli rendang mokteh boleh dapatkan di pasar tani terpilih.

Resepi Rendang:



  • 2-3kg daging lembu, batang pinang (tenderloin)
  • 285g bawang merah, dikupas
  • 130g bawang kecil, dikupas
  • 25g bawang putih, dikupas
  • 12g kunyit hidup
  • 40g halia tua
  • 33g lengkuas
  • 5g daun limau purut (kira-kira 3 daun, dikoyak sedikit)
  • 20g serai, akar sahaja
  • 115g gula Melaka
  • 105g cili boh
  • 12g serai, ditumbuk sedikit
  • 16g daun kunyit (kira-kira 1-2 daun)
  • 1kg santan
  • 90g kerisik
  • 2 sudu besar garam
Kaedah: 

  1. Potong daging lembu menjadi kiub besar kira-kira 3cm x 3cm.
  1. Kisarkan bawang merah, bawang kecil, bawang putih, akar kunyit, halia, lengkuas dan akar serai sehingga halus.
  1. Chiffonade daun kunyit.
  1. Dalam periuk besar yang berat, pasangkan api pada suhu tinggi dan terus tambahkan daging lembu, diikuti dengan campuran bawang, cili boh, separuh santan, garam, daun limau purut, serai dan gula Melaka. Kacau sehingga rata.

Kebanyakan bahan-bahan dimasukkan pada tahap ini

  1. Bila campuran sudah mendidih, reneh dengan api kecil sehingga ia mula menjadi kering. Teruskan kacauan semasa masakan tengah reneh. Kecilkan api untuk mereneh masakan
  1. Tambahkan baki santan dan terus reneh dan kacau sehingga hampir kering.
  2. Tambah separuh daun kunyit dan kerisik. Daun kunyit dan kerisik dimasukkan terakhir
  1. Terus kacau sehingga masakan menjadi betul-betul kering. Keseluruhan proses ini akan mengambil masa kira-kira tiga hingga empat jam, jadi bersabarlah. Sangat kering
  1. Bila masakan rendang sudah kering, hidangkan rendang daging dan hiasi dengan baki daun kunyit. Hidang dengan pulut kuning, lemang, nasi impit, nasi, atau roti putih lembut.
Tips tambahan
  1. Jika anda bercadang untuk menyimpan rendang daging untuk hari yang lain, biarkan ia sejuk sepenuhnya (tanpa ditudung) semalaman sebelum menyimpannya di dalam bekas kedap udara. Rendang boleh disimpan untuk masa yang agak lama, jadi jika anda ingin memakannya tidak lama lagi, simpan di dalam peti sejuk. Jika tidak, bahagikan rendang anda ke dalam bekas berasingan dan bekukannya. Rendang beku boleh disimpan untuk beberapa bulan.
  2. Anda juga boleh membuat rendang dengan ayam. Daging keras yang kuat rasa dan baunya juga baik dibuat rendang sebab proses masakan lama akan melembutkan daging. Walaubagaimanapun, ia mungkin akan memerlukan masa masakan yang lebih lama.

follow serundingmokteh di facebook

No comments: