Home

Wednesday, January 22, 2020

Resepi Sushi Serunding Ikan/ Daging







Assalamualaikum semua,
Hari ni Mokteh nak kongsikan 1 resepi iaitu Sushi Serunding Ikan/ Daging.


Bahan-bahannya:

  • Rumpai Laut
  • Nasi
  • Cuka Nasi
  • Serunding Mokteh Ikan/ Daging
  • Lobak yang dipotong halus memanjang
  • Timun jepun yang dipotong halus memanjang
  • Sosej yang dipotong halus memanjang
  • Isi ketam yang dipotong memanjang
  • Telu dadar yang dipotong memanjang.
Alatan:
  • Tikar penggulung sushi
Cara-caranya:
  1.  Nasi yang masih panas dilenyek dan dicampur dengan beberapa cuka nasi. Sesuaikan rasa yang dikehendaki.
  2. Bentangkan Tikar Penggulung Sushi. Letak sekeping rumpai laut,ratakan nasi(tinggalkan kosong sedikit di bahagian hujung  depan)
  3. Letak serunding ikan/daging memenuhi atas nasi.
  4. Letak beberapa keping salad di bahagian tepi, susun timun, lobak, cili 
  5. Gulung padat
  6.  Siap


klik untuk order serunding mokteh

No comments: