Tada,Ini dia Pulut Gulung Serunding Kimbap Style
Jom kita buat
Resepi:
Bahan-bahan:
300gm beras pulut
100mlm santan pekat KARA
100ml air
1 1/2 sudu teh garam
3 helai daun pandan
1 sudu teh serbuk kunyit
sedikit pewarna kuning
Serunding Daging/Ikan/ayam Mokteh
Cara-cara buat:
- Rendam beras pulut semalaman bersama serbuk kunyit dan pewarna kuning.Toskan dan masukkan kedalam loyang bersama santan,air, dan daun pandan.Kukus selama 25 minit.
- Alas loyang empat segi dengan daun pisang atau cyling film. Ambil pulut dan ratakan ke dasar loyang dan taburkan serunding ke atas pulut.
- Gulung put seperti membuat swiss roll.
- Boleh guna bamboo mat untuk menggulung ala-ala sushi@kimbap gitu.
Mudah kan,selamat mencuba~
No comments:
Post a Comment