Rendang mokteh dan lemang sentiasa laku. Alhamdulilah.
Hari ni mokteh nak share resepi rendang mokteh
Bahan - bahan :
3 cm halia
3 cengkih bawang putih
1 bawang kuning
5 bawang merah
1 1/2 cawan lada cili (kering)
2 lada cili (segar)
2 tangkai serai
3 cm lengkuas
4 sudu besar minyak
500 g daging lembu
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan
1 sudu besar pulpa asam jawa
500 ml santan
2 sudu kecil gula aren (gula melaka)
1⁄2 sudu besar garam
2 sudu besar kerisik
1/2 cawan air
CARA-CARA MEMASAK:
1. Tumbuk bahan berikut secara berasingan. Mangkuk 1 - halia, bawang putih dan bawang. Mangkuk 2-biji, mangkuk 3 - cili segar dan kering dan mangkuk terakhir - lengkuas. Mengetepikan. Memar bahagian paling bawah serai dengan menghancurkannya dengan lembut dengan alu atau bahagian belakang pisau.
2. Dalam periuk yang dipanaskan dengan api kecil hingga sederhana, tumis serai hingga wangi sebelum menambah campuran halia, bawang putih dan bawang. Teruskan tumis sehingga campuran bertukar hampir lut. Masukkan lengkuas dan tumis hingga wangi sebelum masukkan bawang merah.
3. Salutkan daging lembu secara merata dengan cili yang ditumbuk, tepung ketumbar, biji adas dan serbuk jintan. Masukkan daging lembu ke dalam periuk. Tumis sehingga air berlebihan dari daging lembu dibebaskan. Ini akan mengambil masa beberapa minit. Penting untuk tidak melangkau langkah ini.
4. Rendam asam jawa dalam air panas. Masukkan santan, air asam jawa, gula aren dan kerisik ke dalam periuk. Tingkatkan panas hingga maksimum dan didihkan. Kemudian, kurangkan haba hingga paling rendah. Tutup periuk dan biarkan hidangan mendidih selama 2 jam atau sehingga kuah pekat. Kacau setiap 15-20 minit untuk mengelakkan bahan melekat di periuk. Setelah hidangan siap, tumiskan beberapa keping daun limau purut.
No comments:
Post a Comment