Home

Sunday, March 2, 2025

RESEPI KETUPAT PALAS SERUNDING DAGING


Ketupat Palas Serunding Daging adalah hidangan tradisional yang sangat popular di Malaysia, terutama ketika musim perayaan seperti Hari Raya. Ia terdiri daripada ketupat yang dibalut dengan daun palas dan berinti serunding daging yang beraroma. Berikut adalah resepi lengkap untuk membuat Ketupat Palas Serunding Daging yang enak ini!

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1 kilo beras pulut - bersihkan dan rendamkan semalaman
  • 2 cawan santan pekat
  • Garam secukupnya
  • 3 cawan gula
  • Daun palas secukupnya.

Cara memasak:
  1. Kukus pulut sehingga masak lebih kurang 20-30 minit
  2. Masak santan bersama sedikit garam dan sebahagian gula
  3. Angkat pulut dan masukkan ke dalam bekas besar dan gaulkan bersama santan da kesemua gula
  4.  Gaul sehingga betul2 sebati (proses ini ambil masa 5-10 minit


  5. Ambil daul palas dan masukkan sedikit pulut , tekan -tekan hingga pulut padan dan buat lubang untuk masukkan serunding daging dan masukkan pulut lagi dan tekan hingga pulut padat.

  6. Ikat ketupat dengan kemas, kalau tidak nanti dia akan terbuka ketika direbus.
  7. Sediakan periuk. Laposan bawah sekali letak saki baki daun palas yang tidak diperlukan. Tujuannya untuk alas dalam periuk supaya ketupat di bahagian bawah tidak hangit. Letak ketupat di atasnya.
  8. Masukkan air. Pastikan air dituang hingga paras 1/4 tinggit dari ketupat.
  9. Rebus ketupat sehingga air kering.
  10. Sejukkan dan siap dihidang


Tips:
Air jangan terlampau banyak masa merebus,nanti ketupat jadi lembik


nak order serunding?

Tak perlu tunggu lama, stok cepat licin! Jom order sekarang sebelum kehabisan! 📩💬

https://www.wasap.my/60192903770/serundingmoktehblog2025



Kredit kepada Intai Dapur untuk resepi.

No comments: